A jelenlegi leghatékonyabb és legjobban skálázható historikus adattároló

Ideális a gyártási és folyamat adatainak gyűjtésére és tárolására

 

A GE Historian egy robusztus és hatékony adatgyűjtő rendszer ipari felhasználásra. 

Lehetővé teszi az adatok egyszerű és gyors gyűjtését, archiválását valamint tömörítését,  ezzel párhuzamosan, valós időben azok elemzését és megosztását a szervezeten belül. 

A Historian adatforrástól függetlenül könnyen illeszthető, kezdve a legegyszerűbb terepi eszközöktől az összetettebb vezérlőrendszerekig. Az adatok gyűjtése történhet idő, ill. esemény alapon, valamint a bemenő adatok alapján tárolhatóak származtatott / kalkulált adatok is.

Az ipari adatgyűjtésben rejlő lehetőségek

A hálózatba kötött ipari berendezések és a hozzájuk csatlakozó adatelemző alkalmazások egészen új lehetőséget nyújtanak a versenyképesség növelésére. A nagy mennyiségű adat hatékony gyűjtése, tárolása és elemzése az a fajta versenyelőny, amelynek révén az ipari cégek növelni tudják a termelés és a folyamatok hatékonyságát, miközben csökkenteni tudják a költségeket és a veszteségeket.

 

Ipari felhasználás esetén rengeteg adat keletkezik. A gyűjtött adatpontok (pl. darabszám, nyomaték, vagy hőmérséklet jel) száma elérheti a több tíz-, vagy százezres nagyságrendet, ami párosulhat akár milliszekundum alapú gyűjtési gyakorisággal. Ennek megfelelően a tárolandó adatsorok száma az idő előrehaladtával meghaladhatja a relációs adatbázisok képességeit, így célszerű már a kezdetekben a célnak megfelelő tárolási megoldást választani. 

Lehetséges adatforrások

 

 • SCADA rendszerek (iFIX, WonderWare, CygNet, OSI PI)
 • OPC szerverek (támogatott szabványok: OPC DA, OPC UA, OPC A&E, OPC HDA)
 • Fájlok (sziget üzemű és beágyazott rendszerek)
 • Adatbázisok (ODBC)
 • MQTT broker-ek
 • Windows teljesítménymutatók (rendszerfelügyelet)
 • Historian szerverek (Historian-ból Historian-ba)
 • Egyéb adatforrások (eszköztár alapú feljlesztéssel)
GE-Digital-Historian

Adattárolás – kompromisszumok nélkül

 

 

A GE Historian a mai követelményeknek megfelelően magas rendelkezésre állás mellett (Historian Mirror, vagy Windows Failover Clustering) lehetővé teszi, hogy ne kelljen az adatgyűjtés sebességével vagy az adatmennyiséggel foglalkoznod, így fókuszálhatsz az adatokól kinyerhető üzleti érték megszerzésére. 

 

Adatok lekérdezése - Válaszd a számodra megfelelő eszközt!

 

A beépített riportáló alkalmazás mellett (Trend Client), számos adatelemző alkalmazáshoz pillanatok alatt kapcsolódhatsz, legyen az üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI), Excel vagy standard SQL alkalmazás (OLEDB). A szoftvercsomag részeként, SDK (VBA) és API-k (REST, C#, C/C++, Java) segítségével pedig akár saját fejlesztésű alkalmazásokat és interfészeket is létrehozhatsz. Az adatátvitel mindenkor biztonságos és figyelembe veszi az iparági előírásokat és megfelelőséget.

 

Licensz típusok:

 • Essentials (kizárólag GE iFIX licenszhez jár, ingyenesen - önmagában nem megvásárolható)
 • Standard (ajándék Operations Hub licensszel)
 • Enterprise  (ajándék Operations Hub licensszel)

Az egyes licensz típusok közti eltérés az alapértelmezett és opcionálisan választható funkciókban, ill. skálázási határokban (kezelt adatpontok száma, konkurens felhasználók száma) nyilvánul meg. Az egyes konfigrációk licenszdíjai egyszeri költséget jelentenek, amelyek verzió frissítés, vagy bővítés során beszámíthatóak.

Újdonság: a GE Historian akár éves díj ellenében is elérhető, amellyel alacsonyabb beruházási költség és tervezhetőbb működési költség érhető el. Ezen konstrukció a szoftver minden funkcióját (Enterpise) tartalmazza, korlátlan skálázhatósággal. Az éves díj mellett évfordulókor felszámolásra kerül egy ún. „adatelérési díj” is, amely csak azon adatpontok alapján kalkulálódik, amelyek lekérdezésre kerültek. A gyűjtött, de le nem kérdezett adatpontok nem okoznak plusz költséget, így az adatgyűjtés már a kezdetektől az összes elérhető adatpontra beállítható minden kötelezettség nélkül. 

GE-Digital-Historian

Kiemelt új funkciók


 • Web Admin – Webes konfigurációs felület, ahol a megfelelő jogosultság ellenében elvégezhetőek a kívánt módosítások  a rendszerben.
 • Trend Client – Webes riportkészítő felület, amely lehetővé teszi a gyűjtött adatok gyors és egyszerű megjelenítését, riportálását.
 • Adatgyűjtés felhőbe – A hagyományos, Historian szerverbe történő adatgyűjtés mellett már elérhető a GE felhő alapú IoT platoformjába (Predix) történő adatküldés lehetősége is - TLS 1.2 titkosítási protokollal.
 • Fejlettebb iFIX kollektor - Akár 256 karakteres adatpont elnevezések és leírások kezelése, amely lehetővé teszi a pontosabb névkonvenciók, beszédesebb elnevezések használatát.
 • Fejelttebb Active Directory kezelés – Többszintű, egymásba ágyazott domainek felhasználóinak autentikációja és jogosultság kezelése, domain trust támogatással.
 • Fejlettebb OPC HDA kollektor – a nyers adatok lekérdezése mellett már egyes aggregált lekérdezések is támogatottak OPC HDA v1.2 szerver esetén.
 • Fejlettebb OPC UA kollektor – Hitelesítő adatokon (tanúsítványon, vagy felhasználónéven és jelszón) alapuló biztonságos kapcsolat kialakítása OPC UA szerver és kliens között.
 • ODBC kollektor – ODBC adatforrásból történő adatgyűjtést tesz lehetővé. A legtöbb relációs adatbázis támogatja az ODBC alapú kapcsolódást (Oracle, MSSQL, PostgreSQL, SAP HANA, stb.)
 • Fejlettebb adat kategorizálás – A gyűjtött adatok adatsilókba, ún. Data Store-ok-ba kategorizálhatók. A létrehozható Data Store-ok száma licenszfüggő, igény esetén növelhető. Historian 7.0 verziótól kezdődően, Standard licensz esetén a Data Store-ok száma a korábban alapértelmezett 5 helyett 10-re növekedett.
 • Historian for Linux – Linux környezetben, akár edge eszközökön is futtatható Historian komponensek, Docker/microservice alapon, OPC UA és MQTT kollektor támogatással.
 • Online súgó – A szoftver teljes dokumentációja online elérhető, de igény esetén lokálisan is telepíthető, aminek használatához nem szükséges internetkapcsolat.

Terméktámogatás - Hozd ki a legtöbbet rendszeredből

Minden GE Digital szoftverre éves díj szerint elszámolásra kerülő terméktámogatás (Acceleration Plan) biztosított (terméktől függően opcionálisan, vagy kötelezően), amelyek tartalma a választott terméktámogatási szinttől függően változhat. Már kezdő (Standard) szinttől elérhető a verziókövetés (melynek birtokában a kijövő új verziók ingyenesen elérhetők), javítócsomag és tudásbázis hozzáférés, valamint az online hibajegy kezelés, garantált válaszidőkkel. A magas rendelkezésre állás és az optimális felhasználás érdekében, a GE Historian min. Premier terméktámogatással rendelhető, amely a fentieken felül magában foglal 24/7 telefonos gyártói támogatást, prioritás függő, akár 30 perces garantált válaszidőt, valamint dedikált support-ot (Account Health Manager). 

Az elérhető terméktámogatási szintekről bővebb információt a gyártó oldalán olvashatsz.

Segítünk!

Kérj díjmentes konzultációt kollégánktól!

Nagy Gábor, alkalmazásfejlesztő mérnök. 2011 óta fejleszt felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket, elsősorban GE Historian és GE iFIX szoftverekkel. Emellett ő felel a szintén Com-Forth által forgalmazott ROB-EX Scheduler (korábban GE Scheduler) termeléstervező szoftver (APS) evangelizációjáért. Korábban két termelő vállalatnál is dolgozott termeléstervezőként, így nem csak rendszerintegrátori, de felhasználói (SAP, Excel) tapasztalatok alapján is segít megtalálni az ideális gyártásütemezési megoldást.

Nagy Gábor Alkalmazásfejlesztő mérnök

Annak érdekében, hogy releváns információkat biztosíthassunk számodra, tárolnunk és fel kell dolgoznunk a személyes adataidat. Amennyiben hozzájárulsz ahhoz, hogy felvegyük Veled a kapcsolatot és a személyes adataidat erre a célra felhasználjuk, kérjük pipáld be a lenti dobozt. Hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. További információkért, kérjük olvasd el Adatvédelmi Szabályzatunkat!