Adatokból versenyelőny

Ideális a gyártási és folyamat adatainak gyűjtésére és tárolására

 

A GE Historian egy robusztus és hatékony adatgyűjtő rendszer ipari felhasználásra. 

Illetve ennél egy kicsit több. Az adatok gyors (akár milliszekundumos változást is észlelő), nagy mértékű (100 adatponttól akár 100M adatpontig, igénytől függően), időbélyeggel ellátott gyűjtése, tömörítése és tárolása (on-premise és/vagy felhő) mellett lehetővé teszi a meglévő adatok egyszerű megosztását és elemzését szervezeten belül.

A Historian adatforrástól függetlenül könnyen illeszthető, kezdve a legegyszerűbb terepi eszközöktől az összetettebb vezérlőrendszerekig. Az adatok gyűjtése történhet idő, ill. esemény alapon, valamint a bemenő adatok alapján tárolhatóak származtatott / kalkulált adatok is.

Az ipari adatgyűjtésben rejlő lehetőségek

 

A hálózatba kötött ipari berendezések és a hozzájuk csatlakozó adatelemző alkalmazások egészen új lehetőséget nyújtanak a versenyképesség növelésére. A nagy mennyiségű adat hatékony gyűjtése, tárolása és elemzése az a fajta versenyelőny, amelynek révén az ipari cégek növelni tudják a termelés és a folyamatok hatékonyságát, miközben csökkenteni tudják a költségeket és a veszteségeket.

 

Ipari felhasználás esetén rengeteg adat keletkezik. A gyűjtött adatpontok (pl. darabszám, nyomaték, hőmérséklet) száma elérheti a több tíz-, vagy százezres nagyságrendet, ami párosulhat akár milliszekundum alapú gyűjtési gyakorisággal. Ennek megfelelően a tárolandó adatsorok száma az idő előrehaladtával meghaladhatja a relációs adatbázisok képességeit, így célszerű már a kezdetekben a célnak megfelelő tárolási megoldást választani. 

Lehetséges adatforrások

 

 • SCADA rendszerek (iFIX, WonderWare, CygNet, OSI PI)
 • OPC szerverek (támogatott szabványok: OPC DA, OPC UA, OPC A&E, OPC HDA)
 • Fájlok (sziget üzemű és beágyazott rendszerek)
 • Adatbázisok (ODBC)
 • MQTT broker-ek
 • Windows teljesítménymutatók (rendszerfelügyelet)
 • Historian szerverek (Historian-ból Historian-ba)
 • Egyéb adatforrások (eszköztár alapú feljlesztéssel)
GE-Digital-Historian

Adattárolás – kompromisszumok nélkül

 

 

A GE Historian a mai követelményeknek megfelelően magas rendelkezésre állás mellett (Historian Mirror, vagy Windows Failover Clustering) lehetővé teszi, hogy ne kelljen az adatgyűjtés sebességével vagy az adatmennyiséggel foglalkoznod, így fókuszálhatsz az adatokól kinyerhető üzleti érték megszerzésére. 

 

Adatok lekérdezése - Válaszd a számodra megfelelő eszközt!

 

A beépített riportáló webalkalmazás mellett (Trend Client), számos adatelemző alkalmazáshoz pillanatok alatt kapcsolódhatsz, legyen az Excel, üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI), vagy standard SQL alkalmazás (OLEDB). A szoftvercsomag ingyenes részeként, jól dokumentált SDK (VBA) és API-k (REST, C#, C/C++, Java) segítségével pedig akár saját fejlesztésű alkalmazásokat és interfészeket is létrehozhatsz. Az adatátvitel mindenkor biztonságos és figyelembe veszi az iparági előírásokat és megfelelőséget. Ezen felül a Historian szerver által tárolt adatok bármilyen sztenderd OPC (DA / UA) HDA klienssel is lekérdezhetőek.

 

Licensz típusok:

 • Essentials (kizárólag GE iFIX licenszhez jár, ingyenesen - önmagában nem megvásárolható)
 • Standard (ajándék Operations Hub licensszel)
 • Enterprise  (ajándék Operations Hub licensszel)
 • Distributed (ajándék Operations Hub licensszel)

Az egyes licensz típusok közti eltérés az alapértelmezett és opcionálisan választható funkciókban, ill. skálázási határokban (kezelt adatpontok száma, konkurens felhasználók száma) nyilvánul meg.

Az egyes konfigrációk licenszdíjai egyszeri költséget jelentenek, amelyek verzió frissítés, bővítés, vagy licensz típus váltás esetén beszámíthatóak. A feladathoz legmegfelelőbb verzió és konfiguráció kiválasztásához készséggel nyújtunk segítséget.

 

Historian – akár előfizetés alapon:

a hagyomásnyos “örök” licenszek megvásárlása helyett a GE Historian akár éves díj ellenében is elérhető, amellyel alacsonyabb beruházási költség és tervezhetőbb működési költség (OPEX) érhető el. Ezen konstrukció a szoftver minden funkcióját (Enterpise) tartalmazza, korlátlan skálázhatósággal. Az éves díj mellett évfordulókor felszámolásra kerül egy ún. „adatelérési díj” is, amely csak azon adatpontok alapján kalkulálódik, amelyek lekérdezésre kerültek. A gyűjtött, de le nem kérdezett adatpontok nem okoznak plusz költséget, így az adatgyűjtés már a kezdetektől az összes elérhető adatpontra beállítható minden kötelezettség nélkül.

GE-Digital-Historian

Kiemelt új funkciók


 • Web Admin – Webes konfigurációs felület, ahol a megfelelő jogosultság ellenében elvégezhetőek a kívánt módosítások  a rendszerben.
 • Trend Client – Webes riportkészítő felület, amely lehetővé teszi a gyűjtött adatok gyors és egyszerű megjelenítését, riportálását.
 • Adatgyűjtés felhőbe – A hagyományos, Historian szerverbe történő adatgyűjtés mellett az adatok küldhetőek a GE felhő alapú IoT platoformjába (Predix), vagy akár más, MQTT végponttal rendelkező felhőszolgáltatásba (Azure IoT Hub, AWS IoT Core, Google Cloud) - TLS 1.2 titkosítási protokollal.
 • Centralizált adatforrás mendzsment – Az egyes helyi, vagy távoli adatforrásokból történő adatkinyerés egyetlen központi webalkalmazásból konfigurálható és menedzselhető.

 • Adatmozgatás egyszerűen – Egymást hálózaton nem elérő Historian szerverek közti adatmigráció beépített ETL (Extract, Transform,Load) alkalmazáskészlettel (hálózati elérés esetén a szerverek közti adatfolyam sztenderd csatornákon zajlik).

 • Megújult iFIX kollektor - Akár 256 karakteres adatpont elnevezések és leírások kezelése, amely lehetővé teszi a pontosabb névkonvenciók, beszédesebb elnevezések használatát.
 • Active Directory kezelés – Többszintű, egymásba ágyazott domainek felhasználóinak autentikációja és jogosultság kezelése, domain trust támogatással.
 • OPC UA kollektor – Hitelesítő adatokon (tanúsítványon, vagy felhasználónéven és jelszón) alapuló biztonságos adatgyűjtés bármilyen OPC UA szerverből.

 • ODBC kollektor – Adatgyűjtés relációs adatbázisból, ODBC alapon (pl. Oracle, MSSQL, PostgreSQL, SAP HANA, stb.)
 • Historian for Linux – Linux környezetben, akár edge eszközökön (1 x86 core, 1GB RAM, 8 GB storage) is futtatható Historian komponensek, Docker/microservice alapon, OPC UA és MQTT kollektor támogatással.
 • Online súgó – A szoftver teljes dokumentációja online elérhető, de igény esetén lokálisan is telepíthető, aminek használatához nem szükséges internetkapcsolat.

Terméktámogatás - Hozd ki a legtöbbet rendszeredből

Minden GE Digital szoftverre éves díj szerint elszámolásra kerülő terméktámogatás (Acceleration Plan) biztosított (terméktől függően opcionálisan, vagy a termék árában foglaltan), amelyek tartalma a választott terméktámogatási szinttől függ. Már kezdő (Standard) szinttől elérhető a verziókövetés (melynek birtokában a kijövő új verziók ingyenesen elérhetők), javítócsomag és tudásbázis hozzáférés, valamint az online hibajegy kezelés, garantált válaszidőkkel. A magas rendelkezésre állás és az optimális felhasználás érdekében, a GE Historian min. Premier terméktámogatással rendelhető, amely a fentieken felül magában foglal 24/7 telefonos gyártói támogatást, prioritás függő, akár 30 perces garantált válaszidőt, valamint dedikált support-ot (Account Health Manager).

Az elérhető terméktámogatási szintekről bővebb információt a gyártó oldalán olvashatsz.

Segítünk!

Kérj díjmentes konzultációt kollégánktól!

Nagy Gábor, alkalmazásfejlesztő mérnök. 2011 óta fejleszt felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket, elsősorban GE Historian és GE iFIX szoftverekkel. Emellett ő felel a szintén Com-Forth által forgalmazott ROB-EX Scheduler (korábban GE Scheduler) termeléstervező szoftver (APS) evangelizációjáért. Korábban két termelő vállalatnál is dolgozott termeléstervezőként, így nem csak rendszerintegrátori, de felhasználói (SAP, Excel) tapasztalatok alapján is segít megtalálni az ideális gyártásütemezési megoldást.

Nagy Gábor Alkalmazásfejlesztő mérnök

Annak érdekében, hogy releváns információkat biztosíthassunk számodra, tárolnunk és fel kell dolgoznunk a személyes adataidat. Amennyiben hozzájárulsz ahhoz, hogy felvegyük Veled a kapcsolatot és a személyes adataidat erre a célra felhasználjuk, kérjük pipáld be a lenti dobozt. Hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. További információkért, kérjük olvasd el Adatvédelmi Szabályzatunkat!