Eszköztár az átlátható és biztonságos kezelőfelületek létrehozásához

 

A célnak megfelelő kezelőfelület megalkotása az első gépek megjelenése óta részét képezi a berendezéseket tervező mérnökök munkájának. Míg azonban a kezdetekben ez a perifériára szorult, másodrangú szempontok között szerepelt, addig kutatása mára önálló tudományággá-, tervezése pedig komoly- és egyre inkább megbecsült, elismert mérnöki tevékenységgé nőtte ki magát. De mi kell ahhoz, hogy modern, versenyképes, a ma és a holnap elvárásainak egyaránt megfelelni képes HMI-t hozzunk létre?

 

A paradigmaváltás nem elsősorban a kódolásnál vagy a design- nál kezdődik, sokkal inkább a megközelítésnél.

 

Olvasd el Hóringer Tamás alkalmazásfejlesztő mérnökünk összefoglalóját a témában!

Elolvasom!

Mi a HMI?

A HMI a végfelhasználó és a gép közötti kapcsolat megteremtésére szolgáló eszközök összessége (HMI = Human Machine Interface). A HMI megfelelő kialakítása tehát kulcsfontosságú, hiszen a felhasználó megnyerése mellett a funkcionalitásában is ki kell tűnnie. A High Performance HMI magas szinten átlátható és a kritikus termelési szituációkban is hatékony kezelést biztosító eszköztár.

Milyen tényezőket veszünk figyelembe egy korszerű HMI tervezése során?

 • Környezet
 • Ergonómia
 • Predikciók és heurisztikák
 • Felhasználói élmény (UX)
 • Használhatóság
HMI környezet

A megfelelő munkakörnyezet ideális körülményeket teremt a kezeléshez. Fel kell készülni a hosszú távú kényelmes használat feltételeivel egyrészt az interfész működése, másrészt annak kialakítása és elhelyezése szempontjából. Ide tartoznak a kezelőfelület elhelyezésére szolgáló helyiség és a munkakörnyezet paraméterei.

HMI ergonómia (1)

A környezethez hasonlóan fontos, hogy olyan ergonomikus megoldásokat alkalmazzunk, amelyek lehetővé teszik a hatékony és hosszú távú munkavégzést. Olyan egyszerű dolgokra kell gondolnunk ezzel kapcsolatban, mint a megfelelő szögben beállított monitorok, a kényelmes és jól beállított székek és asztalok, valamint a használati gyakoriságnak megfelelő elrendezés a kezelőfelületeken.

HMI predikciók (2)

Olyan felületek fejlesztésén dolgozunk, amelyek képesek bizonyos tevékenységek alapján a felhasználók szándékaira következtetni - ezt kihasználva pedig a megfelelő szolgáltatásokat, lépéseket ajánlják fel.

HMI UX (1)

A felhasználói élmény napjainkban a professzionális alkalmazások esetén is ugyanolyan kiemelt fontossággal bír, mint a lakossági piacra szánt termékek esetén. Több tényező együttesen határozza meg azt, hogy milyen élményben részesül a felhasználó, kezdve az ergonómiával, egészen a felhasználói felületen alkalmazott tervezési paradigmákig és célkitűzésekig.

HMI használhatóság

Az élményen túl fontos a kezelőfelületek átláthatósága, letisztultsága, valamint az is, hogy a kezelést végző személyek magabiztosan és hatékonyan használhassák a felületeket. Ha ipari alkalmazásokról beszélünk, kulcsfontosságú ezek mellett a gyors tanulás lehetősége is. Ezeket a szempontokat figyelembe véve olyan felhasználói felület kialakítása a cél, amely akár a laikusok számára is érthető.

 • Intuíció
 • Helyes mérnöki gyakorlatok alkalmazása
 • “Egyszerűen nagyszerű”, tökéletesen átlátható
 • Kontrollérzés
 • Krízishelyzetek kezelése
HMI intuíció

A használhatóságra további hatást gyakorló szempont: olyan felület létrehozására van szükség, amelynek kezelése szinte “magától értetődő”.

HMI szabály (1)

Bár elsőre talán a HMI-k tervezéséről nem erre asszociálunk, de a folyamat komoly mérnöki munkát, átfogó fejlesztést igényel. A helyes mérnöki gyakorlat írott és íratlan szabályainak betartása itt is elengedhetetlen.

HMI egyszerű

A használhatóságot, mint legfőbb tervezési irányelvet szem előtt tartva érdemes külön kiemelni, hogy nem cél bonyolult felületet létrehozni, sokkal inkább kerülni kell a megértést nehezítő funkciókat.

HMI control

A kezelőfelületek esetén fontos szempont, hogy azok az elvárt kontrollérzetet biztosítsák. Olyan HMI-k tervezése szükséges, amelyek megteremtik a lehetőséget arra, hogy a kezelő kompetensnek érezze magát a gép irányításával kapcsolatban. Ehhez tartozik az is, hogy a kezelőnek, bár nem kell rendelkeznie a teljes rendszer tervezéséhez szükséges kompetenciákkal, a felületnek minden, a feladat elvégzéséhez szükséges adatot tartalmaznia kell. Ez biztonságérzetet ad, ami a hatékony munkavégzés egyik alapfeltétele.

HMI átláthatóság

Az átláthatóság nemcsak a normál üzem alatt, hanem havária esetén is kulcsfontosságú,mivel stresszhelyzetben, nyomás alatt is szükség van arra, hogy a kezelőfelület fenttartsa a kompetencia érzését a kezelőben - a fellépő problémák ellenére is. Egy váratlan esemény bekövetkeztekor a rendszernek biztosítania kell az operátor számára a szituáció lehető legteljesebb mértékű áttekinthetőségét, a felé továbbított adatokat pedig úgy kell szűrnie, hogy azokból csak az adott helyzetben számára releváns infomációval bírókkal könnyítse a kiértékelést. A krizis kezelésekor feltétlen lépéselőny a higgadtság, a lélekjelenlét és a ítélőképesség megtartása. Egy HPHMI irányelvek szerint kialakított kezelőfelülettel ez nagyban megkönnyíthető.

Mik a legfontosabb szempontok egy High Performance HMI tervezése során?

 • Használhatóság
 • Váratlan helyzetek kezelése
 • Átláthatóság
 • Következetes felépítés
 • Visszajelzési lehetőségek beépítése

Vagyis egy könnyen kezelhető, átlátható, következetesen felépített kezelőfelületet várunk, amely visszajelzést ad és a váratlan események kezelésekor is egyértelmű, átlátható és követhető marad.

 

A High Performance HMI tervezése alig tér el a hagyományos felhasználói interfészek általános tervezési lépéseitől.

A tervezés során a funkciók áttekintésén túl a megfelelő képernyők elkészítésén van a hangsúly. Ezek a felhasználói funkciótól függően differenciáltak lehetnek, alkalmazkodnak az aktuális feladathoz, intuitív kezelést tesznek lehetővé és átláthatóak. Egy gépkezelőnek egészen más információkra van szüksége, mint a karbantartó személyeknek, így fontos, hogy a számukra releváns  információkat szolgáltassunk.

Az egyes képernyők tervezésekor figyelembe vesszük

 • a felhasználó folyamatról alkotott mentális modelljét;
 • hogy milyen adatokra van szükség;
 • az adatok információtartalmát;
 • az átláthatóságot és az átjárhatóságot;
 • a felhasználói elvárásokat.

Ahhoz, hogy ezek mind teljesüljenek, alapos tervezésre, következetes tesztelésre, valamint gondos implementációra van szükség.

A fókusz pedig továbbra is a felhasználhatóságon van, hiszen egy nehezen kezelhető, rosszul követhető kezelőfelület a felhasználó egész munkájára hatással lehet, megteremtve így a hiba- lehetőségét, annak anyagi- és egyéb következményeivel együtt.

 

Hogyan határozd meg a legfontosabb tervezési szempontokat?

 • Válaszd ki a kompetens felhasználókat, akik támogatják a fejlesztést!
 • Ismerd meg a vezérelt folyamatokat!
HP HMI
HP HMI

Miben tud segíteni a COM-FORTH?

 

Széles körű szakmai tapasztalattal és tervezési gyakorlattal rendelkező szakembereink állnak rendelkezésre a megfelelő felhasználói interfészek kialakítása során is. A nagy számú, igen sokféle sikeresen megvalósított projekt biztosíték arra, hogy hatékony segítséget nyújtsanak számodra már a tervezéstől kezdődően a megvalósításon át egészen a bevezetésig. Célunk, hogy olyan HMI-vel támogassuk az alkalmazásodat, amely hosszú távon kiszolgálja az elvárásaidat.

 

Mit nyerhetsz egy jól kialakított HMI-vel?

 

 • Hatékonyabbá teheted a folyamatokat
 • Gyorsabb lesz a betanulás
 • Kevesebb a hibázási lehetőség
 • A felhasználók kompetensé válnak

Termelékenyebbé és hatékonyabbá teheted a gyártást akár már a kezelőfelületek átalakításával is.

 

Tudj meg többet a High Performance HMI kialakításában rejlő lehetőségekről, fordulj szakembereinkhez bizalommal!

Kérj díjmentes konzultációt kollégánktól!

Hóringer Tamás, amikor 2015. január elején csatlakozott a csapathoz, már évtizedes biztonságtechnikai és gyengeáramú illetve 4 év gyógyszergyári tapasztalattal rendelkezett. Ő a mi HMI/SCADA specialistánk, aki minden iFIX verziót, a licencelést, a trükköket és a csavarokat egyaránt ismeri, továbbá az IT validáció szakértője, akire az igazán rázós projekteket is rá lehet bízni, melyek tapasztalatait már számos népszerű blogposztban osztotta meg a nagyérdeművel.

Hóringer Tamás Alkalmazásfejlesztő mérnök

Annak érdekében, hogy releváns információkat biztosíthassunk számodra, tárolnunk és fel kell dolgoznunk a személyes adataidat. Amennyiben hozzájárulsz ahhoz, hogy felvegyük Veled a kapcsolatot és a személyes adataidat erre a célra felhasználjuk, kérjük pipáld be a lenti dobozt. Hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. További információkért, kérjük olvasd el Adatvédelmi Szabályzatunkat!