+36 20 234 7762

info@comforth.hu

1138 Bp. Dunavirág u. 2-6.
I. torony 4. em.

 

A kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) használata az iparban egy viszonylag új, de számos területen sikeresen alkalmazható technológia.

 

Ezek a következők lehetnek:

  • Tudás átadása
  • Gyártási utasítás
  • Távoli támogatás
  • Termék demo
  • Üzemeltetés
  • Termék vizualizáció
  • Megjelenítés
vuforia-1

Az AR az alábbi problémákra nyújt hatékony megoldást:

Termelékenység

 

Az öregedő társadalom okán az ipari dolgozók jelentős része nyugdíjazás előtt áll. Az ő tudásukat dokumentálni roppant időigényes és ezáltal költséges procedúra.

Az AR technológiák felhasználásával akár 10x gyorsabban lehet a folyamatokat, gyártási utasításokat dokumentálni, mint hagyományos, papír alapon.

vuforia_termelékenység

Oktatás

 

A munkaerőhiány és a növekvő fluktuáció következményeként az ipari vállalatok számára egyre nagyobb kiadást jelent a dolgozók képzése. A Deloitte felmérése alapján, a cégek világszinten átlagosan USD 1.200-t költenek egy-egy dolgozó betanítására.

A Xerox felmérése alapján, AR technológia használatával a betanulási idő 50%-al lerövidül, valamint a fluktuációra is kedvező hatással van.

vuforia_oktatás

Hatékonyság, veszteségek csökkentése

 

A selejt termelés és a rework akár a nettó értékesítés 2%-át is kiteheti.

Az Iowai Egyetem tanulmánya alapján, AR technológiák használatával akár 50%-al csökkenthető a hibaarány, a Siemens mérései alapján pedig 20-25%-al nőhet a minőség.

 

 

vuforia_hatékonyság

Távoli támogatás minősége, hatékonysága

 

A mérnöki, szakértői munkaerő telephelyek közötti, vagy akár adott telephelyen belüli utazása, kiszállása időveszteséggel, adott esetben akár komoly útiköltséggel is járhat, valamint további kiadásokkal (túlóra díj, stb.) is számolni kell. 

A fenti költségek csökkentésében tud segíteni egy könnyen alkalmazható AR megoldás, mint amilyen a Vuforia Chalk. Ezzel párhuzamosan, a lerövidült hibafeltárási és beavatkozási időnek köszönhetően, jelentősen megnő a gép rendelkezésre állása és csökken az állásidő.

vuforia_remote
Névtelen-Jul-29-2020-06-47-10-89-AM

A PTC Vuforia termékcsaládja az egyik piacvezető AR megoldás ipari alkalmazási területen.

 

Kiterjesztett távoli támogatás a Vuforia Chalk segítségével

 

A folyamatmérnök, karbantartó vagy rendszerüzemeltető informatikus okostelefonon vagy tableten keresztül valós idejű támogatást nyújt az operátornak vagy technikusnak, a kiterjesztett valóságnak köszönhetően gyakorlatilag ugyan azt látja, mint a beavatkozást fizikailag elvégző kolléga.

A szükséges lépéseket a telefonja képernyőjére felírhatja / felrajzolhatja, a kapott utasításokat el is tudja menteni, így ezek a következő hibaelhárításnál felhasználhatók lesznek.

Ez lehetővé teszi a szakértői állomány munkaidejének optimális beosztását, az útiköltség, kiszállás vagy túlórák költségének jelentős csökkenését.

 

A Vuforia Chalk alkalmazással kivitelezhető az is, hogy a távoli segítséget nyújtó szakértő “megállítsa” az élő képet, magyarázatot, eligazítást írjon a képernyőre, rajzoljon hozzá illetve élőszóban segítse a helyszínen dolgozó technikust. Ha sötétben kell dolgoznia, be is tudja távolról kapcsolni a technikus eszközén található zseblámpát.

A különböző rajzok, írások a valós tárgyakhoz ‘kötődnek’, akkor sem mozdulnak el, ha a technikus megváltoztatja a kamera helyzetét.

 

Kiterjesztett, 3D gyártási utasítások a Vuforia Studio segítségével

 

A 3D digitális gyártási, szerelési, csomagolási utasítások a fizikai tárgyakhoz kapcsolódva, lépésről lépésre mutatják a folyamat mérföldköveit, azokat akár valós idejű IoT adatokkal is kiegészítve.

A fentieknek köszönhetően az operátorok sokkal pontosabban, hatékonyabban, önállóbban tudnak dolgozni, mint a hagyományos papír alapú utasításokkal. A betanuló dolgozók is rövidebb idő alatt válnak produktívvá. Nem utolsó sorban, a megjelenített valós idejű IoT, gyártási vagy szenzor adatok az épp aktuális darab paramétereit jelenítik meg, elkerülve a hibalehetőséget.

Mindezek növelik a termelékenységet, és csökkentik a hibalehetőségeket, ezzel növelve a minőséget.

 

A Vuforia Studio segítségével hatékonyan lehet 3D tartalmat készíteni, legyen az gyártási, szereldei, csomagolási, szétszerelési, vagy tréning folyamatokhoz igazodva.

A vizuális ábrákat össze lehet kötni valós idejű IoT adatokkal.

KÉRJ DÍJMENTES KONZULTÁCIÓT KOLLÉGÁNKTÓL!

Herczku Róbert üzletfejlesztési szakértőnk számtalan végfelhasználóval, rendszerintegrátor és viszonteladó partnerünkkel dolgozik együtt azért, hogy az alkalmazásukhoz az ár-érték arányban ideális hardvereket és szoftvereket használják. Robi 2016 februárjában csatlakozott hozzánk, azóta elsősorban az alállomási, naperőművi, közlekedési, biztonságtechnikai projektekben és egyéb infrastrukturális beruházások során segíti partnereinket.

Herczku Róbert Üzletfejlesztési szakértő

Annak érdekében, hogy releváns információkat biztosíthassunk számodra, tárolnunk és fel kell dolgoznunk a személyes adataidat. Amennyiben hozzájárulsz ahhoz, hogy felvegyük Veled a kapcsolatot és a személyes adataidat erre a célra felhasználjuk, kérjük pipáld be a lenti dobozt. Hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. További információkért, kérjük olvasd el Adatvédelmi Szabályzatunkat!